En el mes de desembre i com anys anteriors, el passat dia 16 es va realitzar el Dinar de Germanor de l’Associació de Jubilats Asepeyo Catalunya (AJAC) i també visita al Palau Güell. Una vegada trobats a l’hora convinguda ens vam dirigir cap al Palau Güell per iniciar la visita.
El Palau Güell va ser el primer gran encàrrec que el jove Gaudí va rebre d’Eusebi Güell i Bacigalupi (industrial i polític), convertint-se en el client més important de l’arquitecte.
L’edifici es va construir entre els anys 1886 i1890. Gaudí encoratjat per un Güell entusiasta, va introduir en el projecte solucions molt imaginatives, una renovadora concepció de l’espai, del tractament de la llum, detalls ornamentals de forja, ceràmica, vidre, pedra i fusta. L’edifici està construït amb pedra calcàría de Garraf. La façana es presenta en tres nivells. El primer correspon al baix i l’entresol, amb portes d’arcs en formes parabòliques. El segon està format per la tribuna de la planta noble, sostinguda per 21 mènsules. El tercer nivell correspon al segon i tercer pis.
El segon pis presenta cinc finestres flanquejades per 2 balcons. El tercer pis té una filera de petites finestres. L’interior de l’edifici està concebut per harmonitzar de forma còmoda la vida pública i privada de l’àrea de la família i la dels serveis. El vestíbul de la planta baixa connecta amb les diverses parts de l’edifici. Al centre es troba l’escala principal, al fons la cotxera i l’accés al soterrani Del vestíbul de l’entresol, surt l’escala d’accés a la planta noble. La sala de visites està decorada amb un enteixinat de fusta noble, revestit de pa d’or i ferro forjat i vidrieres amb representacions de flors. A continuació hi ha el gran saló central, el millor decorat. Al costat hi ha una capella-oratori i un òrgan que es va perdre durant la guerra civil. En l’any 2012 es va acabar la construcció d’un de nou. Del costat est del saló hi ha una escala que porta a la tribuna elevada de la planta noble. A la segona planta s’hi accedeix mitjançant una escala. Destaca la sala central, decorada amb pintures relatives a Santa Isabel d’Hongria. Al tercer pis hi havien les habitacions del serveis, la cuina i el safareig. L’últim tram de l’escala de servei puja a la terrassa.
L’edifici està acabat amb un terrat de 481m2. De quatre nivells. El més gran correspon al cos central de l’edifici amb 14 xemeneies i quatre llunetes amb forma de clofolla. Pujant sis graons hi ha un segon nivell amb sis xemeneies més. El tercer nivell es troba en la caixa de la escala de servei i el quart nivell es a dalt de la caixa de l’òrgan. Del conjunt del terrat destaquen les xemeneies que Gaudí li va donar caràcter decoratiu. Van ser restaurades des de 1990 al 1994.
El palau es va convertir en l’habitatge de la família Güell López, fins que es van traslladar al Parc Güell. En l’any 1945 la filla menor d’Eusebi Güell, Mercè Güell López va cedir el Palau a la Diputació de Barcelona per us cultural.
Terminada la visita podem dir que la mateixa ens va enriquir, donada la magnífica construcció i decoració d’aquesta joia del modernisme català.
Seguidament ens vam dirigir cap el restaurant per començar, una vegada distribuïts a taula, el dinar de germanor. Després d’una àmplia i cordial sobretaula,ens vam desitjar unes bones festes de Nadal i un bon any nou, donant per acabat el dinar.
En línies generals es pot dir que el nostre dia va estar molt bé.