Seleccionar página

El dia 14 de desembre del passat any 2016, es va realitzar com estava previst el dinar de Nadal de l’Associació Jubilats Asepeyo Catalunya (socis) i la visita guiada a la Casa de les Punxes, també coneguda com la Casa Terradas. A l’hora convinguda ens vam trobar a l’entrada de la casa de les Punxes per iniciar la visita contractada. Rebuts per la coordinadora i degut al nombre de visitants, diu que es faran dos grups amb guies,  per fer mes satisfactòria i millor la visita.                         

Iniciant la visita, explica que la construcció va ser comissionada  per Ángela Brutau, vídua de Bartolomeu  Terradas i Mont (reconegut empresari tèxtil i agrícola) i destinada a les seves filles, Ángela, Rosa i Josefa Terradas i Brutau. A l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch li encarregaren el disseny  d’una casa per a cada una de les germanes. Ell mateix realitzà un interesant projecte  d’aires medievals aconseguint unificar els tres edificis, que aparentment semblen una sola casa. Els edificis havien de construir-se en solar triangular. El disseny està inspirat en la corrent Wagneriana pròpia del nord d’Europa, un bloc amb 6 cantonades.

La façana principal (Agda. Diagonal) i per ressaltar la categoria, l’arquitecte va  situar dues torres circulars de mida i forma diferents. Els tres immobles es dividien en una planta baixa (local comercial), una planta principal, destinada a cada una de les propietàries, quatre plantes destinades al lloguer i una gran terrassa on estàvem les dependències del servei. Continuant amb la paraula, la guia diu que la planta baixa es va construir en pedra amb arcs i columnes decorades amb motius florals, mentre que en els pisos superiors es va utilitzar el maó vermell. Es pot observar la grandiositat  dels treballs, ja que Puig i Cadafalch contava amb la col·laboració de destacats artesans, treballant amb elements com el ferro i el vidre. En la façana hi ha tota mena de representacions, treballs de forja, vidre i ceràmica, on poden veure el panell ceràmic de la figura de Sant Jordi, que corona la façana del carrer Rosselló.                                             

La guia ens comenta que en un lloc estratègic del mateix es pot veure un retrat de l’arquitecte.També podem observar elements decoratius que fan al·lusió a les propietàries de les cases en la part alta de la façana. En el panell d’Ángela Terradas hi ha una representació d’un àngel amb les paraules ATB (Ángela Terrades Brutau).  En el panell de la casa central de Josefa Terradas hi ha un rellotge  i en la casa de Rosa Terradas hi ha tres panells, en un es representa una dona envoltada de roses  i en els altres dos, gerros de roses amb la inscripció RTB (Rosa Terradas Brutau).  En diversos espais de la casa es conserven rajoles ceràmiques i paviments hidràulics de gran valor artístic i funcional. Acabada la part artística del immoble, vam passar als salons on vam poder visionar el vídeo referent a la vida de Sant Jordi i també la realització pas a pas de la construcció de l’edifici.Terminada la visita i donant les gràcies a les guies per la seva col·laboració, ens acomiadarem i ens vam dirigir cap a l’Hotel Casa Fuster per dinar.

La Casa Fuster és un edifici modernista barcelonès dissenyat i creat per l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner entre els anys 1908-1910. Destaca la base de robustes columnes de pedra vermella, finestres trilobulars i ornamentació floral. Denota una gran contenció expressiva pel blanc del marbre i l’euroritme de les dos façanes principals al voltant d’una tribuna que a partir de la primera planta està formada com una torre fins el coronament de l’edifici.

Arribats a l’hotel i una vegada escollits el llocs a les taules, es va iniciar el dinar. El desenvolupament del  mateix va estar perfecte. Als postres ens vam desitjar unes bones festes de Nadal i terminada la cordial sobretaula vam donar per acabat el dinar.