Seleccionar página

El passat dia 15 d’octubre i segons l’acord pres en la darrera reunió varen fer la sortida amb guia, per visitar el Castell de Sant Ferran a Figueres i dinar a Roses.

A l’hora programada i una vegada trobats tots, ens vam desplaçar cap a Figueres, fent abans una aturada pel camí per reposar forces. Arribats al Castell i donat lo gran i ampli del mateix la visita es farà amb cotxes de 4×4. Un dels guies inicia l’explicació dient que el Castell es va construir per frenar les possibles invasions, ja que el castell Bellaguarda, al Pertús,  va passar a mans del Regne de França. Està situat sobre un turó a tocar de Figueres i ocupa una superfície  de 320.000 metres quadrats. La primera pedra es va col·locar el 13 de desembre de 1753. La fortificació es va inaugurar el 1766 i les obres s’acabaren a  l’any 1892. Fou construïda sota les ordres de diversos enginyers militars i destaquen Pedro Martin Cermeño i Juan Martin Cermeño. El nom de Castell de Sant Ferran li fou donat en honor del Rei d’Espanya Ferran IV.

 

Iniciat el recorregut el guia explica que les seves dependències cobertes sumen un total de vuitanta-nou casamates a més de vuit cisternes. Al nivell del fossat del front est, hi ha les cavallerisses impressionant nau capaç d’allotjar en el seu dia 3 esquadrons de cavalleria (450 places).

L’espai intern del recinte és ocupat per nou grans edificis, destinats a l’allotjament dels comandaments i oficials amb les seves famílies i a diversos serveis. Durant la gerra  del Francès (1808-14), Sant Ferran fou ocupat per les tropes napoleòniques comandades pel coronel Piat. Durant aquest període es va produir dins dels murs la mort del general Mariano Álvarez de Castro, defensor de la ciutat de Girona durant el terrible setge de 1809. Poc desprès de la mort del general, a l’abril de 1811 el castell va ser recuperat per les tropes de la Junta Superior del Principat.

 Del 1906 al 1933 una part del castell es destina a funcions de penal civil. L’any 1939 les  tropes republicanes  en retirada hi emmagatzemarem armaments i obres d’art. L’1 de febrer del 1939 s’hi celebra la darrera sessió de les corts republicanes. El 8 de febrer els republicans destrueixen l’armament emmagatzemat per què no passes a mans franquistes, malmetent una part de la fortalesa en les explosions.  El castell seguirà sent presó militar fins el 1991. L’any 1983 hi serien empresonats els condemnats   pel cop d’Estat del 23 de febrer de 1981, el tinent coronel Antonio Tejero Molina, i els capitans Vicente Gómez Iglesias i Jesús Muñecas Aguilar. Tejero va estar a la presó fins el 1991, sent  traslladat a la presó d’Alcalá de Henares, fins que va recuperar la llibertat el 1996. Des de l’any 1997 s’obre al públic. Impressionant fortalesa construïda en aquells anys.

Acabada la visita vam tornar a l’autocar per anar cap a localitat de Roses on estava  el  restaurant per dinar. A l’hora concertada es va iniciar el mateix i després d’una àmplia i agradable sobretaula ens vam dirigir a Roses per donar un vol per la ciutat. Terminada, vam tornar a Barcelona. En general es pot dir que la sortida va estar bè.