El passat dia 17 d’octubre vam realitzar la sortida acordada per visitar el Museu del Castell de Peralada i posteriorment dinar al restaurant La Muga, a la població de Vilanova de la Muga.
Arribats a Peralada, ens vam dirigir al convent del Carme on està ubicat el museu. Rebuts per la guia, ens explicà que visitaríem el Claustre i l’església, la biblioteca, les col·leccions de Vidre antic i de ceràmica i el museu del vi.
Inicià el recorregut explicant que El Museu del Castell de Peralada està instal·lat al Convent del Carme, que fou un monestir de frares carmelites establert a les afores de la població. L’any 1.293 el vescomte Dalmau de Rocabertí va cedir a la comunitat del Carme unes propietats que havien quedat integrades al nucli fortificat, després de l’ampliació de les muralles. Durant el segle XIV van ser bastits el convent i l’església. El temple va ser consagrat abans del 1.400. L’església del Carme és un edifici gòtic del segle XIV que està format pel claustre i l’església. Es troba al sector de llevant de la població, dins dels límits del recinte emmurallat de la vila medieval. És una església d’una sola nau amb capelles laterals. Té un campanar d’espadanya al mur sud de la nau de dues obertures. L’interior de l’església destaca la conservació del sostre enteixinat de fusta amb decoració policroma amb elements i motius dels Rocabertí i d’altres llinatges medievals. Cal mencionar també els vitralls de l’altar major. Al costat de migdia de l’església es troba el claustre, amb les dependències monàstiques al voltant. De fet tot el conjunt és un museu en que està exposada la col·lecció pel pròcer Miquel Mateu pel que no guarda una cronologia argumental.
Continuant amb la visita, la guia ens acompanyà a la sala on està ubicada la biblioteca que conté a prop de 100.000 volums, entre els quals hi ha 200 incunables, 800 executòries de noblesa i més de 1.000 edicions diferents d’El Quixot, traduït en 33 idiomes diferents. La biblioteca va ser creada per Tomàs de Rocabertí-Boixadors Dameto i de Verí (advocat, home de lletres) que a partir de 1.888 començà a viure permanentment al Castell. A l’any 1923 Miquel Mateu va assumir el control del complex, emprenent les tasques de restauració i donant continuïtat a la biblioteca, fins arribar a la magnitud actual.
Seguidament passàrem a la sala on està instal·lat el Museu del Vidre i Ceràmica. La guia explicà que conté una de les col·leccions més grans i millors del món, amb una àmplia selecció de vidre català i nombroses representacions de vidre de totes les èpoques, formada per més de 2.500 peces Així mateix comentà que la col·lecció de ceràmica consta de més de 1.000 peces. Terminada la visita aquestes dependències, pasàrem a veura el Museu del Vi. Comenta que esta ubicat a les antigues bodegues dels frares carmelites. Es va crear als 60 a la cava on fins aleshores s’elaboraven els vins de Perelada, i digué la guia que tots elements i els objectes esposats, més de 800, corresponen a la cultura del vi en qualsevol de les seves fases.
Acabada la visita i donant-li les gràcies per la seva tasca, ens vam dirigir cap al restaurant La Muga, ubicat a la localitat de Vilanova de la Muga, per iniciar el dinar. Terminat el mateix i després d’una cordial i àmplia sobretaula, vam tornar a Barcelona. Hem de dir que la visita al Museu va estar molt interessant, sobretot el referent a la Biblioteca i les col·leccions de peces de vidre i ceràmiques.