El passat dia 8 de febrer d’enguany, a l’hora convinguda i al lloc de sortida, ens vam trobar els socis i acompanyants per anar a visitar el Parc Samà (Cambrils) i seguidament anar a dinar. Una vegada emplenat l’autocar ens vam dirigir al citat Parc on estaven esperant més socis. Una vegada tots junts es va iniciar la visita amb el guia.
Començà explicant que el Parc Samà és un jardí botànic privat que es troba en el terme municipal de Cambrils. La superfície es de 14 hectàrees. És un conjunt romànic català de regust colonial, de finals del segle XIX. Es pot observar el jardí botànic, zoo i boscos autòctons ocupant un terreny de quasi 14 hectàrees. Ha estat declarat bé cultural d’interès nacional en la categoria de Jardí Històric.
El Parc va ser promogut i realitzat per Salvador Samà i Torrens (1861-1933), Marqués de Marianao. Diu el guia que la intenció era crear un ambient i recordatori de la Cuba colonial a on va viure el Salvador Samà i família. El Palau obra d’un arquitecte francès, està ubicat entre el jardí d’entrada i el jardí del mig. És un gran edifici de mil metres quadrats de planta. Llevat del Palau, la resta del conjunt, jardins, l’estany, la torre neogòtica, les gàbies, les estatges del servei és obra de l’arquitecte Josep Fontserè i Mestre. Les obres duraren del 1881 al 1887).
Ens encaminàrem cap el passeig principal, observant files d’arbres (palmeres autòctones). La plantació del Parc va començar l’any 1881. Posteriorment el Marquès va fer construir diversos habitacles i gàbies per albergar els diferents animals portats d’arreu del món. A la dreta del camí principal s’observa la gàbia dels lloros i també caminant a tres galls d’indi reials mostrant el magnífic colorit del seu plomatge.
Continuant pel camí arribàrem al llac. Per la superfície de l’aigua hi suren nenúfars i ànecs nedant. Hi han 3 illes unides per ponts i les baranes imitant troncs de fusta. El guia explica que a l’illa central sobresurt una muntanya construïda amb grans rocalles formant una gruta que té un embarcador. Referent al canal que abasteix el llac neix d’una gruta artificial. L’aigua arriba d’una mina subterrània construïda especialment per aquest fi. La gruta forma una cascada d’aigua, segons el guia la part mes atractiva del Parc. Seguint camí arribàrem a l’ùltima gruta que fa de mirador del bosc, és la mes fosca de totes les altres. Al costat s’arriba al recinte on hi han bastantes daines molt agradables de fotografiar.
Passàrem per davant de la zona de jocs d’ infants, de la família Salvador Samà, quan estaven estiuant. També s’arriba al laberint dels Indians i a la font de les closes. Terminat tot el magnífic recorregut ens acomiadàrem del guia donant-li les gràcies per les seves estupendes i cordials explicacions de l’historia del Parc Samà.
Comentant entre nosaltres la grandària de la finca visitada, i tot el seu entorn ens vam dirigir cap al restaurant per iniciar el dinar( una calçotada). Acabat l’apat i com és costum, es va iniciar una entrentinguda i agradable sobretaula fins l’hora de tornar als nostres domiciliis. Agraïm-li a l’encarregat pel bon servei del personal ens vam acomidar. Es pot valorar com una agradable sortida.